| Klima ne radi ?Nubira II | |
|
|
|
Autor | Poruka |
---|
dzony00 Član
Broj poruka : 123 Datum upisa : 30.12.2010
| Naslov: Klima ne radi ?Nubira II Sre Apr 17 2013, 09:32 | |
| Juče sam hteo malo da pustim klimu da radi ali osim što je svetlela kontrolna lampica u kabini kod prekidača ni jedan drugi znak nije pokazivalo da radi?Niti je škljocnulo ispop kod motora (kao i obično) niti se čuo gas u sistemu niti motor tgnu ništa!Po povratku uzeo sam da proverim osiguračei relej-e-osigurači su svi ispravni kod releja se osećao blagi miris (ono kada je neispravan el. uređaj) baš iz ugla gde je relej Klime.Skinuo sam ga ali ne zanam kako da ga proverim ima četiri kontakta 87 , 86 i 85 , 30 otvorio sam ga unutra se ne vidi vizuelno da nešto nije u redu.Sada kada i bi i hteo da ga vratim napravio sam previd nisam ga obeležio ,može se staviti tj.okrenuti na dva načina.Ne znam da li je bitno kako ga staviti ili sve jedno:nigde nije označeno. 1) Kako relej stoji ,kako ga staviti? 2) kako da proverim ispravnost istog ?(imam 12v napajanje a i unimer) 3) Šta bi mogao biti uzrok da klime ne radi? Evo slike kutije sa osiguračima i relejima sa šemom: 1 2 | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Sre Apr 17 2013, 10:39 | |
| Evo i relejj kako izgleda ,mislim da ima više istih na ploči.... 1 2 | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 07:40 | |
| Niko se ne javlja?Nema znalaca ili ...??? | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 08:19 | |
| Nije valjda da ne može neko da slika kutiju sa relejima(osiguračima) obeleži i skine relej A/C klime i zapiše kako se postavlja,obeležena je brojem svaka nogica.(Jbg kada sam ja napravio glupost nisam zapisao ,bio sam jako dobre volje kada sam video da ne radi...Hvala. | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 09:03 | |
| Evo i slike releja sa oznakama i njegovo ležište : 1) 2) | |
|
| |
Megasp Naprednjak
Broj poruka : 1323 Datum upisa : 12.05.2011 Godina : 40 Lokacija : Uzice
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 10:23 | |
| aj videcu ja ako ti samo treba da se skine,ako ga budem i imao jer mi ne radi klima fale mi neka creva. Gledajuci ove tvoje slike neki su naopako okrenuti neki su kako treba da se cita.videcu kako kod mene stoji pa cu ti reci,mozda je svejedno,kod mene je nubira 1 ali trebalo bi da je isto,valjda | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 11:01 | |
| Markerom obeležiš strelicu od gore na relej onda ga polako na gore izvučeš i gledaš kako je stojao gde pasuje koja oznaka ( broj ) na njemu.Nema greške tako ja to zbog brzopletosti nisam uradio.Jer nogice su iste možeš ga okrenuti u utaknuti na dva načina. | |
|
| |
Boca Član
Broj poruka : 106 Datum upisa : 29.03.2011 Lokacija : Beograd - NBGD
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 12:49 | |
| Evo, ako nešto znači (jer nisam uspeo da izvučem relej), pogledao sam kod mene kako stoji.
U istom je položaju kao i ona 3 veća releja sa desne strane, a kontra onom iznad.
Znači Daewoo znak je u donjem desnom uglu, a korea u gornjem levom. | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 12:59 | |
| Boco poklopac na releju se lako skida i može se okrenuti naopako a e evo kako se i vadi najlakše relej vidiš ga na slici baš kako stoji po širini malo ga cimaj levo desno jer tako nogice stoje. Evo slike i označeno kako na koju stranu ... | |
|
| |
Boca Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 13:34 | |
| E, pa OK.
Nisam do sada nikada vadio releje, pa nisam bio siguran da li smem da čupam jače.
Pogledaću pa ti javljam. | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 13:45 | |
| Normalna sila nikako kidanje samo vučeš polako gore i pomeraš malo levo malo desno i osetićeš da polako se izvlači vani | |
|
| |
Boca Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 13:53 | |
| Evo, uspeo sam da ga skinem.
Br. 87 ide gore desno. (gledajući sliku koju si postavio sa relejima, a gde fali za klimu) | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 14:38 | |
| Znači ako sam te razumeo ovako bi išlo ... Hvala !!! | |
|
| |
Boca Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 14:41 | |
| Upravo tako Nema na čemu | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 15:00 | |
| Stavio probao ,ništa.Uzeo drugi relej od sirene(isti su) probao ništa.Relej od sirene ispravan,radi,znači velika verovatnoća da je relej ispravan (pošto se još nikop nije javio kako da ga možemo testirati) onda je problem na drugom mestu.naravno nije mi bilo teško skinuo sam sivi poklopac ubo relej i ne reaguje-ne privuče ga magnetna kotva.Koliko shvatam kako je povezana el. instalacija klime ne dobija struju iz kabine od tastera AC on-off ili ... ? Menjao sam pre oko 3 meseca par sijalica u kabini tu je bila i sijalica koja osvetljava komandu grejanja-hlađenja jeli moguće da sam tu nešto zeznuo ??' | |
|
| |
Megasp Naprednjak
Broj poruka : 1323 Datum upisa : 12.05.2011 Godina : 40 Lokacija : Uzice
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 16:39 | |
| Jbg mozda kod klimadzije i kod elektricara da ti pogledaju jer rece da ti je smrdelo pa ko zna sta je izgorelo.Mozda bolje kod elektricara da ti proveri sve sto se tice klime | |
|
| |
Boca Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 18:14 | |
| I ja bih savetovao da to prepustiš električaru. | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 20:05 | |
| Sutra ću videti ,da li ću još čeprkati ili zvati Klima Majstora , i onako nemogu ja šta specijalno uraditi niti imam za to znanja niti alata ali ajde možda je nešto što mogu rešiti a to bi mi pričinilo zadovoljstvo...Čujemo se! Hvala! | |
|
| |
GTX Član
Broj poruka : 237 Datum upisa : 08.08.2011 Godina : 47 Lokacija : Subotica
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 20:52 | |
| Imas manjak freona u sistemu pa je presostat iskljucio radi zastite kompresora (da ne bi radio u prazno).Preskoci elektricara i idi pravac kod klima majstora. | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Čet Apr 18 2013, 22:13 | |
| Znači u slučaju curenja gasa ( frona) postoji uređaj koji sprečava rad klime ...hmmm moguće imao sam još jednu situaciju kada je bila ona vejavica posle nje kada sam išao kolima i isterao ih bilo je vode kod suvozača iz kokpita ,baš voda ....??? | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Pet Apr 19 2013, 18:10 | |
| Evo kratko da se javim.Bio kod majstora jeste iscurelo je gasa i sigurnosni sistem nije davao da radi klima.Dopunjeno isprobano , 3,2 C gura temp. kaže da je to dobro i da treba je uključivati povremeno svakih mesec dana pomalo (cele godine ).Hvala svima na trudu i pomoći naročito GTX jer je pogodio šta je problem,!!!! | |
|
| |
bubimir Početnik
Broj poruka : 9 Datum upisa : 25.06.2013 Godina : 64 Lokacija : Darda
| Naslov: Klima ne radi Pet Jun 28 2013, 16:45 | |
| Kompresor klime prestao raditi,može li se popravljati ili treba zamjena. | |
|
| |
daki_nis Član
Broj poruka : 155 Datum upisa : 10.01.2011
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Pet Jun 28 2013, 21:37 | |
| - dzony00 ::
- Stavio probao ,ništa.Uzeo drugi relej od sirene(isti su) probao ništa.Relej od sirene ispravan,radi,znači velika verovatnoća da je relej ispravan (pošto se još nikop nije javio kako da ga možemo testirati) onda je problem na drugom mestu.naravno nije mi bilo teško skinuo sam sivi poklopac ubo relej i ne reaguje-ne privuče ga magnetna kotva.Koliko shvatam kako je povezana el. instalacija klime ne dobija struju iz kabine od tastera AC on-off ili ... ? Menjao sam pre oko 3 meseca par sijalica u kabini tu je bila i sijalica koja osvetljava komandu grejanja-hlađenja jeli moguće da sam tu nešto zeznuo ??'
Prvo: relej mozes da ubodes kako hoces ne mozes da pogresis radice i ovako i onako drugo: ako svetli taster kad upalis dugme ac i naravno ventilator ti radi to znaci da nije do osiguraca niti lampice. od prekidaca struja ide do presostata a od presostata ide na relej da ukljuci kompresor. 99% nemas dovoljno gasa u sistemu pa nece presostat da ukljuci kompresor a onih 1% da je presostat crkao. Najbolje resenje prvo da se vidi manometrima koliki pritisak imas u instalaciji pa onda ici dalje | |
|
| |
bubimir Početnik
Broj poruka : 9 Datum upisa : 25.06.2013 Godina : 64 Lokacija : Darda
| Naslov: Klima ne radi Sub Jun 29 2013, 10:50 | |
| Bio sam kod majstora,promjenio plin,klima ne radi,sve vrti ali ne hladi,piri topao zrak.Inače,klima je radila prošle godine samo nešto slabije,sada nikako.Pritisak je dobar,nigdje ne curi,ali ne hladi.Majstor kaže kompresor.Može li se otpojiti i izvaditi a da se ne ide kod majstora,plin je ionako izvađen,sistem je prazan. | |
|
| |
dzony00 Član
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II Sub Jun 29 2013, 16:01 | |
| Samo te ne razumem misliš "plin" na gas u klimi ?? Kompresor ne bi trebao tako lako se pokvariti postoji sistem zaštite e sad imaš i polovne kompresore.Ja koga sam zvao je dobar majstor..ne valja se time igrati ...prvo gledao sam šta radi prvo je izvukao sav gas i vazduh iz sistema a onda napunio sa tačno grama gasa koliko je predviđeno i tip gasa koji ide u klimu (nije isto).posle toga sam uključio klimu i proradila je i super hladi.Bez vakumiranja ništa a ima tu još začkoljica...ne znam da tako lako rikne kompresor.Koliko si je koristio? | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Klima ne radi ?Nubira II | |
| |
|
| |
| Klima ne radi ?Nubira II | |
|