| Radna temperatura | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
PELA Početnik
Broj poruka : 18 Datum upisa : 04.01.2011
| Naslov: Radna temperatura Uto Jan 18 2011, 14:35 | |
| Vozim Lanosa 1.5 kupio sam ga pre par meseci, pa imam jedno pitanje: kazaljka za radnu temperaturu mi je kada je auto zagrejan, ispod polovine i nikad do sada nije prešao polovinu pa da vas pitam je li to u redu? | |
|
| |
dixy Moderator
Broj poruka : 495 Datum upisa : 09.08.2010 Godina : 43 Lokacija : Beograd-Dobanovci
| Naslov: Re: Radna temperatura Uto Jan 18 2011, 17:45 | |
| Tako je i kod mene, to je sasvim u redu Samo vozi | |
|
| |
ivan85_zmaj Član
Broj poruka : 484 Datum upisa : 09.06.2010 Godina : 39 Lokacija : Smederevo
| Naslov: Re: Radna temperatura Uto Jan 18 2011, 18:31 | |
| Zavisi koliko je ispod polovine? Mislim da je normalno da se krece oko polovine i malo iznad, pa onda spusti kazalju, pa je opet digne... to je zato sto termostat otvara i zatvara i mesa vodu.
Ako nema svoju radnu temperaturu i uvek je vise ka hladnom, znaci da termostat ne radi, tako da voda stalno kruzi iz motora u hladnjak, i stalno je hladnija voda u motoru... to nije dobro. Motor mora da ima radnu temperaturu cini mi se za benzince oko 85C... | |
|
| |
joca Napredni član
Broj poruka : 507 Datum upisa : 21.09.2010 Godina : 55 Lokacija : sremska mitrovica
| Naslov: Re: Radna temperatura Uto Jan 18 2011, 19:08 | |
| koliko ja znam sva daewoo vozila su tako bazdaren sat da temperatura je na polovini i malo ispod tako je i na mojoj leganzi,a radna temperatura motoraje razlicita u odnosu na vrstu,broj cilindera,nacin napajanja itd od 79-85c termostat otvara,a i to zavisi od termostata neki se otvore potpuno na cak 93c ali neka je to otprilike srdina neka. | |
|
| |
serhio011 Napredni član
Broj poruka : 501 Datum upisa : 23.05.2010 Godina : 49 Lokacija : BEOGRAD-MML
| Naslov: Re: Radna temperatura Pet Jan 21 2011, 20:11 | |
| i kod mene malo ispod polovine radna temp. | |
|
| |
Radan Napredni član
Broj poruka : 793 Datum upisa : 16.08.2010 Godina : 48 Lokacija : Grocka,Umcari
| Naslov: Re: Radna temperatura Pet Jan 21 2011, 22:15 | |
| tacno za debljinu kazaljke ispod polovine | |
|
| |
poštar68 Početnik
Broj poruka : 97 Datum upisa : 27.07.2010 Lokacija : Pančevo
| Naslov: Re: Radna temperatura Ned Jan 23 2011, 13:55 | |
| Isto za jedan zarez ispod na Tacumi 1.8, osim kad je kuvala.... | |
|
| |
ivan85_zmaj Član
| Naslov: Re: Radna temperatura Pon Jan 24 2011, 19:06 | |
| Ljudi ja sam tek danas lepo obratio paznju na radnu temperaturu kod mene... nisam obracao paznju na ove podeoke lepo, pa mi se cinilo da je kod mene vise od pola i oko polovine, medjutim kod mene je izgleda ovo jedva iznad 1/4 (vidi sliku, zutu liniju). Dal je i kod Vas ovoliko malo ili je vise nego kao kod mene? Mislim da je mozda i ovo jedan od razloga zasto mi magle stakle, s obizorom da mi kroz ventilaciju duva jedva nesto jace od ''mlako'' ali daleko od toga da mi u kabini duva vruc vazduh kakav inace treba. Sta mislite o ovome? P.s. A da, inace, ovo mu dodje maksimalno kad se ugreje, a kad otvori termostat i pomesa vodu, ili kad idem nekom nizbrdicom pa motor se ne forsira toliko, kazaljka opadne ispod ove bele crtice... Znaci krece se od malo ispod bele do ove zute crtice (max). | |
|
| |
joca Napredni član
Broj poruka : 507 Datum upisa : 21.09.2010 Godina : 55 Lokacija : sremska mitrovica
| Naslov: Re: Radna temperatura Pon Jan 24 2011, 20:38 | |
| ljudi ne zanosite se sa temperaturom sata nije to atomski sat.vremenon i on zna da laze,i brljavi.evo kako ce te znati koja vam je radna temperatura.ostavite auto da radi u mestu,cekajte dok ne otvori termostat i provuce na donje crevo toplu vodu e tad pocinje donja tacka radne temperature motora i vidite na kazaljci sata gde je to.nastavite i dalje neka motor radi i dok ne ukljuci ventilator,i to vam je neka gornja tacka radne temperature.u tom opsegu je normalno da kazaljka bude.e sad nije ni to merilo prave radne temperature motora ali je otprilike.sve zavisi od termostata ima ih razlicitih i na svakom pise kad krece da otvara i kad je potpuno otvoren tj.radni opseg termostat.pocinju da otvaraju od cak 68c da nekih 82c a potpuno su otvoreni obicno od 86c do 94c.dizeli obicno imaju ove termostate koji otvaraju na vecim temperaturama jer su hladnjaci kod njih dosta veci u odnosu na benzince i dovoljno je malo hladne vode ,a dosta ga oladi.kod mene na astri 1.7td vidis da kazaljka dodje do 95c i kad potpuno otvori samo padne u roku par sekundi na oko 85c i tu seta stalno. | |
|
| |
ivan85_zmaj Član
| Naslov: Re: Radna temperatura Pon Jan 24 2011, 21:44 | |
| Pa rece mi drugar, inace je automehanicar, da ima razliticiti ti termostati i da je moguce da je ovaj moj takozvani neki ''letnji'' pa ranije otvara. Kaze da kao odem do njega da laserom ili cime vec, necim, izmeri temperaturu motora.
U stvari nije meni to toliko bitno gde mi stoji kazaljka i dal je to ovako ili onako... Zapravo meni ubija to lose grejanje i magljenje stakla iznutra. Al to bi vec mogao da nastavim u onoj temi za magljenje stakla. Grejanje mi stoji na maksimalno a uopste ne daje vruc vazduh kroz ventilaciju, nego je to nesto mnogo mlako. Pa sad razmisljam da ako bi nekim drugim termostatom, mozda mogao da napravim vecu radnu temperaturu u motoru (ukoliko se ispostavi da je ovo slabo), da imam bolje grejanje. A morao bi da pokusam i sa ciscenjem malog hladnjaka, da kupim taj aditiv sto ide u sistem, al to mi je sad velika komplikacija zbog ovog ladnog vremena. I jos sto sam primetio to je da kod mene ima cini mi se i nesto slabije izduvavanje. Ventilator reaguje na promenu brzinu ono od 1-4, ali i to na 4 je cini mi se nejedanko i slabo. Oni otvori sa strane sto duvaju u stakla na vratima skoro da i ne izduvava, zato su mi ta stakla zamagljena skroz... Na soferku duva onako jace, ali ona bude samo do pola odmagljena, druga polovina gore do krova ne moze da se odmagli...
Po svemu sudeci mislim da tu ima vise problema... pocesvis mozda od radne temperature, zapusenosti malog hladnjaga, to je sto se tice slabijeg grejanja u kabini i prohodnost tunela za ventilaciju... | |
|
| |
Radan Napredni član
| Naslov: Re: Radna temperatura Pon Jan 24 2011, 21:56 | |
| Ivane moze biti da ti je zacepljen onaj mali hladnjak u kabini,pa ti ne greje.Vidi sa tim drugom pa ga skini i isperi.Ni kod mene na lanosu nesto jako ne duva ali odmagli opet celu soferku.A mozda ti je i nesto na motoricu od ventilatora (neki slab spoj) | |
|
| |
joca Napredni član
| Naslov: Re: Radna temperatura Uto Jan 25 2011, 05:13 | |
| zmaju najlakse ti je prvo da zamenis termostat.izvadi ga stavi ga u kuvalo za kafu u vodu i ja sam stavio termometar od centralnog grejanja i tacno izmeris kad otvara.kad ga budes skidao sa auta neka motor bude hladan mozda ne zatvara skroz pa motor ne moze ni da ima radnu temperaturu. | |
|
| |
Radan Napredni član
| Naslov: Re: Radna temperatura Uto Jan 25 2011, 19:03 | |
| Joco njemu drzi temperaturu motor normalnu kazaljka tako pokazuje znaci da termostat odradjuje kako treba.A najjednostavnije je brate da upalis auto i nek ti radi u mestu 20 min.mora podici temperaturu na radnu nema boga.Takodje i u gradskoj voznji i da nemas termostat podigne temperaturu (doduse sad je bas hladno vreme pa ce malo sporije) pa onda vidi dal toplije duva .Samo ti nebi savetovo nikakve aditive da stavljas u sistem za hladjenje ja sam jednom zajebo bas taj mali hladnjak sa tim. | |
|
| |
joca Napredni član
| Naslov: Re: Radna temperatura Sre Jan 26 2011, 06:44 | |
| ma naravno ali moze da se desi da termostat uvek ostane otvoren i da hladna voda ulazi pomalo u motor a pri ovim temperaturama ce jako tesko postici radnu temperaturu cak i u mestu.termostat je najlakse proveriti i to se uradi za cirka 5min.to je prvi korak.ako ne postoji curenje i gubljenje rashladne tecnosti onda je mali hladnjak prljav ustopan.ranije sa modelima i polugicama na sajle se desavalo da na komandama otvorite 100% "crveno" a on otvori klapnu samo malo,i grejanje slabo,puno je razloga ali proveravati od najednostavnije stvari pa nadalje. | |
|
| |
serhio011 Napredni član
Broj poruka : 501 Datum upisa : 23.05.2010 Godina : 49 Lokacija : BEOGRAD-MML
| Naslov: Re: Radna temperatura Sre Jan 26 2011, 06:50 | |
| - ivan85_zmaj ::
- Oni otvori sa strane sto duvaju u stakla na vratima skoro da i ne izduvava, zato su mi ta stakla zamagljena skroz...
. izgleda im je to boljka , nesto slabo tuda cirkulise vazduh i na lanosu , probao sam sa penom za brijanje na suvu krpu i na suva stakla , drzi jedno 5-6 dana pa opet pocnu da magle Na soferku duva jace , ona bude odmagljena | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Radna temperatura | |
| |
|
| |
| Radna temperatura | |
|